Hoe werkplekontwerp van invloed is op een ontspannen geest?

Hoe kunnen we ons brein vertragen als de omgeving die we met ontspanning en downtime relateren precies lijkt op de plaatsen waar we werken aan onze moeilijkste uitdagingen?

We hebben allemaal dat a-ha moment gehad terwijl we onze tanden poetsten, de afwas deden, de was opvouwden of een aantal alledaagse activiteiten deden waarbij we ons verstand laten dwalen. Het is voor velen van ons verrassend en toch is het volkomen logisch. Onze hersenen hebben tijd nodig om te ontspannen; om dat onbewuste deel van onze geest informatie te laten absorberen en een beetje rond te stoven; zodat de gegevens zich daar in onze hersenen kunnen vermengen en creatievere ideeën kunnen voortbrengen. We hebben tijd nodig buiten onze uitdagingen om ze effectief op te lossen. In wezen moeten we onze gedachten vertragen om onze innovatie te versnellen.

De hedendaagse werkcultuur gaat uit van een verwachting van 24/7 verbondenheid. Onze e-mail is toegankelijk via de kleine computer in onze zak die we overal mee naartoe nemen, van vergadering tot vergadering op kantoor en van kamer tot kamer in ons huis. En dus, als de ruimtes waarin we onze vergaderingen houden er precies hetzelfde uitzien als de ruimtes die we thuis noemen, kunnen we dan echt helemaal relaxen? Hoe kunnen we ons brein vertragen als de omgeving met ontspanning en uitvaltijd precies lijkt op de plaatsen waar we werken aan onze moeilijkste uitdagingen? Die vervaging van ruimtelijke lijnen wordt steeds zichtbaarder in de algemene apathie van onze werkende bevolking. In 2016 rapporteerde Gallup een schokkende statistiek die suggereert dat zeven van de tien werknemers op een of andere manier worden uitgeschakeld. Dit bracht ons ertoe om ons af te vragen of deze bevinding niet alleen een crisis in betrokkenheid is en meer een kritiek op de gezondheid van onze mentale cycli. Het roept de vraag op: is de engagementscrisis van vandaag eigenlijk te wijten aan het feit dat ons personeel niet langer echt kan ontspannen? En hoe helpt het ontwerp van de werkplek dat probleem?

Je ziet het in alle tijdschriften en in alle artikelen die zijn gepubliceerd over de nieuwste trends op de werkplek. Iedereen wil dat hun kantoor dat 'resimerciële' gevoel heeft - die mix van wooncomfort in een commerciële omgeving. Maar we moeten niet vergeten dat we ons nog steeds in een professionele kantooromgeving bevinden, dat de geest die professionele omgeving associeert met de taken die het moet voltooien, en dat die associaties ons gedrag beginnen te beïnvloeden. Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn grote voorstanders van warme, gastvrije paletten op onze werkplekken. En we hebben absoluut ruimtes nodig waar we kunnen decomprimeren van een zeer intense vergadering of telefoongesprek, of neem een ​​korte pauze van 15 minuten van onze bureaus om te genieten van een kopje thee. We zoeken zelfs af en toe naar die supercomfortabele loungestoel in dat kostbare hoekje met al dat prachtige natuurlijke licht om een ​​moment van rust te stelen te midden van een drukke en hectische werkdag. We zoeken naar ruimtes die aanvoelen als onze huizen om ons in deze denkwijze te krijgen, om ons die kleine breuk met de realiteit mogelijk te maken. Maar dit kunnen niet de norm zijn voor alle kantoorruimtes. In feite zouden dit de verborgen pareltjes van onze werkplek moeten zijn, waar we de comfortabele ontspannen sfeer van onze eigen huiskamers thuis opzoeken om een ​​klein beetje rust te krijgen van de intensiteit van ons dagelijkse werk. We moeten weer beginnen met het ontwerpen van kantoren ter ondersteuning en promotie van de talloze manieren waarop we vandaag de dag werken, en ons losmaken van het volgen van de nieuwste trends in look en feel.

Ruimtes ontwerpen die voor het werk werken

Voorbij zijn de dagen van de 9-5-klus, waar je op kantoor aankomt, waar je acht tot tien uur focust en dan vertrekt, en dat stuk van je hersenen uitzet tot de volgende ochtend. We bevinden ons nu op meer samenwerkingsgebieden en handelen in de productie en repetitieve taken voor meer doordachte verkenning en onderzoek. We lossen meer complexe uitdagingen op en gaan vaker over onze comfortzones heen. We werken niet harder, we werken gewoon anders. Maar we werken zeker nog steeds. En werken vereist een paar belangrijke gedragingen: gericht individueel werk en collectieve samenwerking. Beide kunnen vervullende activiteiten zijn, die leiden tot productieve en innovatieve resultaten. Maar geen van beide laat een persoon toe zijn hersenen te ontspannen, zijn denken te vertragen en informatie te laten marineren. In plaats daarvan zit je in het geval van groepssamenwerking waar ideeën links en rechts worden gegooid en hypothesen worden geformuleerd, of in het geval van gericht werk waarin je enorme hoeveelheden gedetailleerde informatie verzamelt om een oplossing vinden voor, vaker wel dan niet, een zeer complex en moeilijk probleem.

Kantoren moeten dit soort pushes ondersteunen. De werkplek is een machine voor samenwerking, onderzoek en, na verloop van tijd, innovatie, en deze moet als zodanig worden ontworpen. Programma's moeten worden georganiseerd om interactie op gang te brengen. De mogelijkheid om van omgeving te veranderen naarmate uw gesprekken evolueren naar samenwerking is een cruciaal element in het ontwerp van elke werkplek. Ruimten moeten worden gemaakt om een ​​nauwe samenwerking te ondersteunen. Beschrijfbare oppervlakken, toegang tot technologie, herconfiguratie van meubels, natuurlijk licht; al deze dingen helpen om ideeën uit ons hoofd en in gesprekken te krijgen. Evenzo moeten er ook ruimtes worden gecreëerd ter ondersteuning van intens gericht werk. Akoestische bediening, goede verlichting, variëteit en keuze van werkstijl, ergonomie; deze eigenschappen helpen ons dieper in die gesprekken met onze teams te duiken om de problemen te begrijpen die we moeten oplossen.

Natuurlijk zijn deze designstukken niet exclusief. Sommige mensen houden ervan om beschrijfbare oppervlakken te gebruiken om gericht werk te doen en anderen hebben misschien een fenomenale akoestiek nodig om samen te werken. Simpel gezegd, een werkplek moet toegang bieden tot alle soorten werkstijlen om ervoor te zorgen dat iedereen een instelling kan vinden waar ze op topproductiviteit kunnen zijn. Maar die ruimtes moeten worden ontworpen. Men kan niet zomaar een grote open ruimte inrichten met een veelvoud aan stoelen en tafels en het ontwerp noemen. We moeten opzettelijk zijn in onze constructie van deze ruimtes. Harde muren en een plafond isoleren geluid beter dan een viltgordijn en schotten. En wanneer een persoon of een groep zich geen zorgen maakt om luid te zijn, zullen ze hun spanningen verminderen en in een comfortabelere en samenwerkende toestand terechtkomen, hun ideeën vrijelijk delen zonder zich zorgen te maken dat ze anderen afleiden. Evenzo biedt een deur meer een gevoel van privacy dan een hoge rugstoel. Dus wanneer het tijd is om echt diep in die taak te graven, gaat een persoon zijn aandacht maximaliseren (en minder worden onderbroken) als hij zich op een plek bevindt die speciaal is ontworpen om de focus te ondersteunen (en weer te geven). We begrijpen dat harde muren geld kosten, maar dat geldt ook voor die trendy boekenkasten versierd met tchotchkes. En een harde muur zal altijd productiever zijn voor werknemers dan een nepvogel op een plank.

Laat werknemers ontspannen, zonder productie te verwachten

Werken is moeilijk. Het vereist een enorme hoeveelheid hersenkracht, aandacht en creatief denken, ongeacht het beroep. Het kan fysiek en mentaal uitputtend zijn. En wanneer dat kleine venster wordt geopend en u die magische 15 minuten downtime op kantoor hebt tussen taken of vergaderingen, wilt u een plek vinden waar u kunt opladen, omringd door items die u associeert met ontspanning en rust. Dit is precies het moment waarop een boekenkast vol decoraties precies is wat je nodig hebt. En in ons eigen werk doen we dit op zeer specifieke gebieden - plaatsen waar we niet van mensen verwachten dat ze werken, maar in plaats daarvan tot rust komen, decomprimeren en zich voorbereiden op hun volgende taak.

Deze ruimtes moeten die ontspanning mogelijk maken. We moeten niet vergeten dat de meeste mensen niet ontspannen terwijl ze worden tentoongesteld - ze kunnen nog steeds het gevoel hebben dat ze in de gaten worden gehouden, dat ze worden beoordeeld omdat ze een pauze hebben genomen. En dus moeten deze ruimtes ook buiten de gebaande paden zijn, niet geheel ontoegankelijk of verborgen, maar ook niet vermengd met de rest van de kantoorruimte. Maar wees gewaarschuwd, deze gevoelens zijn vluchtig. Zodra die comfortabele kamer met de planken van nostalgie de lijnen van ontspanning en productie begint te vervagen, en zodra die omgeving synoniem wordt met de stress van de uitdagingen van je dagelijkse werk, verdwijnt dat gevoel en beginnen je hersenen dat te associëren ruimtelijke ambiance met die stress. En dan, wanneer je na een lange werkdag thuiskomt en je eigen kamer binnenloopt met je eigen planken versierd met je eigen persoonlijke nostalgie, blijft die stress bestaan ​​omdat de hersenen voelen alsof het nog steeds aan staat. Als het kantoor als thuis begint te voelen, begint thuis dan als werk te voelen? Plotseling breekt de buffer van veiligheid die de ruimte moet bieden af.

Conclusie

Vergis onze overtuigingen niet, de werkruimte mag op geen enkele manier steriel zijn. Textuur, licht en lagen zijn allemaal ongelooflijk belangrijk bij het creëren van ruimtes waar mensen op hun best kunnen werken. Decoratie is een klein stukje van die textuur, dat licht en die lagen. Maar wat een kantoor, en op zijn beurt, het personeel echt nodig heeft, is een goed ruimtelijk ontwerp, geen comfortabele bank omringd door prullaria.

Het kantoor is bedoeld als een instrument voor innovatie, terwijl het huis bedoeld is als een veilige en comfortabele haven. Breng de stukjes die je een veilig gevoel geven, maar vervaag de lijnen niet volledig. Laat je hersenen verschillende denkrichtingen aan elkaar koppelen. Houd de twee gescheiden om een ​​echt gevoel van evenwicht te behouden. Onze hersenen hebben een andere omgeving nodig om efficiënt te kunnen werken. Laat het huis een plek blijven voor rustige contemplatie en ontwerp het kantoor om interactie te creëren, stimulatie te bevorderen en gericht onderzoek te ondersteunen.
× Kan ik u helpen op WhatsApp?